Waarom een Energielabel?
Sinds januari 2008 is het in Nederland verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning, het energielabel van de woning te vermelden. Woonboten en erkende monumenten zijn hiervan vrijgesteld. Die verplichting was aanvankelijk nogal vrijblijvend want tot eind 2020 stonden er geen materiële sancties op het ontbreken van een label.
Per 1 januari 2021 is de wetgeving aangescherpt en komt er een harde sanctie op het ontbreken van een label bij adverteren, verkoop of verhuur. U heeft dan echt een gecertificeerd label nodig bij de verkoop of verhuur van een woning. Anders riskeert u een boete tot 400 euro. En dat heeft u natuurlijk liever niet..... Een gecertificeerd energielabel lost dit voor u op. Een beter verkoopresultaat voor uw woning?Onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht van de afgelopen twaalf jaar laat zien dat huizen mét een gecertificeerd label gemiddeld bijna 3 maanden sneller verkopen dan huizen zonder energielabel. In 2014 bijvoorbeeld al bracht een woning mét label ook gemiddeld ruim 4.500 euro meer op dan een zelfde woning zonder dat label.
Groen gelabelde huizen verkopen ook sneller en voor een hogere prijs dan vergelijkbare huizen met een Rood label. (Kijk bij Links voor recente onderzoeksresultaten) Een beter verkoopresultaat voor uw woning? U heeft tenslotte lagere maandlasten als u in een energiezuiniger woning woont. Berekeningen van het NIBUD toonden in 2011 al aan dat, voor kopers met een modaal inkomen, de extra financieringsruimte (hoeveel is elke maand beschikbaar voor rente en aflossing) bij een zelfde huis met een A-label in plaats van zo'n huis met een G-label, ongeveer 25% kan zijn. (Kijk bij Links voor het volledige rapport.) Voor energiebesparende maatregelen mogen banken ruimere hypotheken verstrekken, tot maximaal 9.000 Euro extra "loan to value". De eerste voorbeelden van hypotheken met rentetarieven die afhankelijk zijn van de Energie-Index zijn inmiddels al wel op de markt. Bijvoorbeeld bij Triodos bank (klik hier). Het renteverschil kan oplopen tot 0,5 %. Dat zijn dus extra redenen om bij verkoop te zorgen voor een gecertificeerd label voor uw woning en op tijd te investeren in energiebesparing. We helpen u graag verder. Neem contact op voor een afspraak. Wat is een Energielabel?
Een energielabel geeft weer hoe zuinig uw woning is. Uw label heeft de klassen A++ tot en met G. Een woning met een A++ label is het meest energiezuinig. De woning is dan uitstekend geïsoleerd en heeft efficiënte technische installaties.
Een woning met een G label is het minst energiezuinig: geen isolatie en verouderde installaties. Behalve het label zelf, geeft het certificaat zonder veel omhaal aan wat er verbeterd kan worden aan de energiehuishouding van uw woning. Dat kan variëren van bijvoorbeeld extra isolatie van dak, muren, vloer en ramen, de efficiëntie van verwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen, tot zonneboilers en zonnestroominstallaties. Dat is belangrijke informatie want een energiezuinig huis zorgt voor lagere energierekeningen en -mits zorgvuldig toegepast- zorgen uw besparingsmaatregelen ook voor meer wooncomfort. Het energie certificaat is geen los papiertje, maar een rapport van meerdere pagina's. Daarin staan de eigenschappen van uw woning en de installaties, de energie-index, de gegevens van de adviseur die het energielabel heeft afgegeven en globale adviezen om de woning energiezuiniger te maken. En natuurlijk welk energielabel uw huis heeft gekregen. Een wettelijk erkend rapport waarmee u uit de voeten kunt. Hoe wordt de Energie-index van mijn huis bepaald?Het opmaken van een energielabel begint met het ter plaatse opmeten van 150 verschillende kenmerken zoals maten, materialen en installaties in uw woning. Dat is in een paar uurtjes gepiept. Vervolgens worden de gegevens volgens de ISSO-richtlijnen in gecertificeerde software verwerkt tot een Energie-index. De waarde voor deze index wordt in klassen ingedeeld: het Energielabel. Op de afbeelding hiernaast is zichtbaar welke uitkomst aan welk label is gebonden. Dit label geeft alleen de energetische kwaliteit van uw woning weer, ten opzichte van gelijksoortige woningen en het label is dus niet afhankelijk van het gebruikersgedrag.
Sweers Energie Advies zorgt verder zonder extra kosten voor de afmelding bij de landelijke registratie van de Overheid. U heeft hier verder geen omkijken naar. Uw certificaat is 10 jaar geldig vanaf de datum van opname. Dit betekent dat hetzelfde Energielabel gedurende 10 jaar steeds kan worden overhandigd als er een nieuwe koper/huurder van de woning is. Als u energiebesparende maatregelen neemt, kan het zijn dat uw woning daarna in een gunstiger klasse uitkomt. Voor een nieuw (beter) label is dan weer een nieuwe opname nodig, maar wel tegen ons aangepaste tarief. Voor een gecertificeerde energie index worden de gegevens van uw woning in een zgn. monitoringsbestand opgenomen en zullen die worden geregistreerd bij de Rijksoverheid (RVO). Ten behoeve van de borging van ons kwaliteitssysteem kan de certificatie instelling, samen met ons, een controle bezoek brengen aan de woning om te inspecteren of alle regels in acht zijn genomen voor een gecertificeerd advies. Wij vragen uw medewerking hiervoor indien dit voorkomt. Als de certificatie instelling geen toegang krijgt tot de woning, dan wordt het rapport verwijderd uit het landelijk gegevensbestand van afgemelde rapporten. Heeft u een label nodig voor uw woning? Neem dan contact met ons op. Wilt U een bestaand label controleren?Wilt U controleren of er voor een woning die u wilt huren of kopen al een label bestaat en hoe lang het label nog geldig is? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen "Agentschap NL") houdt een landelijk register bij van alle gecertificeerde labels. U kunt met een afmeldnummer van een bestaand label of met de postcode en het huisnummer van uw woning het label inzien. Klik hier.
Hoe zit het dan met mijn "Voorlopig Label"?Begin 2015 stuurde de rijksoverheid elke woningeigenaar die nog geen geregistreerd EPA-label heeft, een brief met een voorlopig energielabel.
Dat Voorlopig Label kon u alleen gebruiken voor het omzetten naar een Definitief Label. Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om een voorlopig label om te zetten in een Definitief Label. De Definitieve Labels die voor die datum zijn aangemaakt, blijven hun geldigheid behouden (maximaal tien jaar na afgifte). Alleen een definitief Label is geldig bij verkoop of verhuur van de woning. Maar pas op: Deze serie labels zijn een niet erg specifieke inschatting op basis van tien algemene kenmerken. Die zijn vooral gebaseerd op het bouwjaar van de woning en de standaard voorschriften bij nieuwbouw die golden ten tijde van de nieuwbouw van de woning. Alles dat er daarna aan de woning is verbeterd, is niet in het voorlopig label opgenomen en moet u dus zelf aanvullen, met overlegging van bewijslast. Dus wie ooit een jaren-dertig woning renoveerde naar de stand der techniek van deze tijd, moet wel het een en ander ondernemen om de werkelijke energetische kwaliteit in het register vermeld te krijgen. Dat is nu alleen te regelen door een uitgebreide index-opname uit te voeren Een uitgebreide opname voor de EnergieIndex levert altijd ook automatisch een definitief label op, dat weer tien jaar geldig is. |
Wist u dat..........de meeste energie besparende maatregelen ook het comfort in uw woning verbeteren? Contact
|